Työssäoloehto pitenee vuoden mittaiseksi ja muuttuu tuloperusteiseksi

Lakimuutos · Julkaistu:
Kuva: Pixabay

Työssäoloehto tarkoittaa sitä, että sinulla täytyy olla tietty määrä työhistoriaa ennen työttömäksi jäämistäsi, jotta kassa voi maksaa ansiosidonnaista päivärahaa. Aiemmin päivärahan saamiseksi riitti noin puoli vuotta työkokemusta, jatkossa sitä vaaditaan vuosi.

Samalla myös työttömyyskassan jäsenehto nousee vuoteen eli jatkossa kassa maksaa ansiosidonnaista vain heille, jotka ovat olleet kassan jäseniä vähintään vuoden.

Mitä tarkoittaa, että työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi?

Se tarkoittaa sitä, että ansiopäivärahaoikeutesi määritellään maksetun palkan, eikä työntuntien perusteella. Muutosta kutsutaan termillä euroistaminen. Aiemmin kriteerinä oli 18 viikkotyötuntia puolen vuoden ajan.

Kuukaudessa maksetun palkan tulee olla vähintään 930 euroa, jotta työssäoloehtoa kertyy täysi kuukausi. Täysillä kuukausilla työssäoloehtosi täyttyy 12 kuukauden jälkeen.

Jos sinulle maksetaan palkkaa 465–929,99 euroa kuukaudessa, työssäoloehtoa kertyy puolikas työskentelykuukausi. Tällöin työssäoloehto täyttyy noin 2 vuoden jälkeen. Työssäoloehdon tarkastelujakso on korkeintaan 28 kuukautta eli noin 2 vuotta ja 4 kuukautta. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi opiskellessa ja vanhempainvapaalla työskentelykuukausia voi kerryttää myös pidemmältä ajalta.

Ketä muutokset koskevat?

Muutokset koskevat kaikkia, jotka työskentelevät 2.9. jälkeen ja jotka saavat kalenterikuukausittain palkkaa vähintään 465 euroa.

Esimerkki. Työsuhteesi päättyy ja viimeinen työpäiväsi on 1.9. Ansiopäivärahaa saadaksesi sinun tulee täyttää 26 kalenteriviikon työssäoloehto. Vaikka saisit lomakorvauksen/lopputilisi maksettaisiin myöhemmin, se ei muuta tilannetta. Olet siis ns. vanhan työssäoloehdon piirissä.

Esimerkki. Työsuhteesi päättyy ja viimeinen työpäiväsi on 18.10. Sinulle maksetaan lokakuussa palkkaa 2 500 euroa. Ansiopäivärahaa saadaksesi sinun tulee täyttää 12 kuukauden työssäoloehto. Olet siis uuden työssäoloehdon piirissä.

Esimerkki. Työsuhteesi päättyy ja viimeinen työpäiväsi on 4.9. Sinulle maksetaan syyskuussa palkkaa 400 euroa. Ansiopäivärahaa saadaksesi sinun tulee täyttää 26 kalenteriviikon työssäoloehto. Et ole uuden työssäoloehdon piirissä, sillä sinulle ei ole kertynyt 2.9. jälkeen kokonaista tai puolikasta työssäoloehtokuukautta.

Esimerkki. Työsuhteesi on päättynyt ja viimeinen työpäiväsi on ollut 31.7. Työsuhteesi päättymisen jälkeen olet saanut sairauspäivää 30.9. saakka. Ansiopäivärahaa saadaksesi sinun tulee täyttää 26 kalenteriviikon työssäolo. Et ole uuden työssäoloehdon piirissä, sillä sinulle ei ole kertynyt 2.9. jälkeen kokonaista tai puolikasta työssäoloehtokuukautta.

Esimerkki. Työsuhteesi päättyy 15.11., olet jäänyt perhevapaalle 5.8. Työnantaja maksaa normaalia kuukausipalkkaa perhevapaan ajalta. Saadaksesi ansiopäivärahaa sinun tulee täyttää 12 kuukauden työssäoloehto. Jos et saa palkkaa perhevapaan ajalta, 26 viikon työssäoloehto riittää.