Palkansaajasta päätoimiseksi yrittäjäksi
LL-kassa on palkansaajien työttömyyskassa. Palkkatyöntekijänä pidetään sellaista palkansaajaa, jonka toimeentulon on katsottava perustuvan toiselle tehtävästä työstä saatavaan palkkatuloon. Yrittäjä voi vakuuttaa itsensä Yrittäjän työttömyyskassassa.
Huomiothan, että myös osaomistaja voi olla työttömyysturvalain näkökulmasta yrittäjä.
Pidempään pelkästään yritystoimintaa harjoittavan henkilön kannattaa vaihtaa työttömyyskassan jäsenyys Yrittäjäkassaan. Vain Yrittäjäkassan jäsenenä kerrytät yrittäjän ansiopäivärahaoikeutta, etkä menetä oikeuttasi ansioturvaan työttömyyden perusteella.
Aloitatko yritystoiminnan?
Ilmoita päätoimisen yritystoiminnan aloittamisesta aina LL-kassalle, sillä kassa saa tiedon yritystoiminnan aloittamisesta vain sinulta itseltäsi.
Jos aloitat palkkatyön rinnalla yritystoiminnan sivutoimisena, voit yhä kuulua LL-kassaan.
Jäsenyysvaihtoehdot yrittäjäksi ryhtyvälle
Jos yritystoimintasi päättyy 18 kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta ja jäät työttömäksi, sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan aiemmin palkansaajana hankitun työssäoloehdon perusteella.
Kun päätoiminen yritystoiminta on jatkunut yli 18 kuukautta, aiempi palkansaajana kerrytetty työssäoloehto ei ole enää voimassa ja LL-kassa ei voi maksaa sinulle päivärahaa. Tässä vaiheessa sinun tulee viimeistään erota jäsenyydestä. LL-kassa voi myös erottaa sinut jäsenyydestä, kun 18 kuukautta yrittäjyyttä on tullut täyteen ja yritystoiminta jatkuu.
Voit myös liittyä Yrittäjäkassan jäseneksi heti yritystoiminnan aloitettuasi. Yrittäjän työssäoloehto alkaa kertyä vasta, kun liityt Yrittäjäkassan jäseneksi.
Jos siirryt yrittäjäkassaan viimeistään kuukauden sisällä erottuasi LL-kassasta ja jos jäät työttömäksi ennen kuin olet täyttänyt yrittäjän 15 kuukauden työssäoloehdon, sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan aiemmin palkansaajana kerrytetyn työssäoloehdon perusteella.
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät