Jos sinut lomautetaan
Voit saada palkkatuloihin perustuvaa ansiopäivärahaa, jos sinut lomautetaan tuotannollisista tai taloudellisista syistä tai jos työnantajan mahdollisuudet tarjota työtä ovat huonontuneet tilapäisesti.
Lomautuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa työnantaja väliaikaisesti vapauttaa työntekijän kokonaan tai osin työvelvollisuudesta, palkanmaksuvelvollisuus poistuu ja työ- tai virkasuhde säilyy muuten voimassa. Työnantaja antaa työntekijälle lomautusilmoituksen, josta ilmenee lomautuksen peruste, sen alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto.
Lomautustapa ja mahdolliset ansiotulot muulta kuin omalta työnantajalta vaikuttavat siihen, kuinka ansiopäiväraha maksetaan lomautusajalta.
Toimi näin, jos sinut lomautetaan
Sinun täytyy olla kokoaikatyötä hakevana työnhakijana, jotta voit saada ansiopäivärahaa
Käynnistä työnhaku heti ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit laittaa työnhaun voimaan jo etukäteen ennen kuin lomautuksesi alkaa. Työnhakua ei voi kuitenkaan laittaa voimaan takautuvasti. Pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen antamien ohjeiden mukaisesti.
Kun käynnistät työnhaun, ilmoita työvoimaviranomaiselle, jos
- lomautuksesi perustuu työnantajasi ja sinun väliseesi sopimukseen,
- sinulla on keskeneräisiä opintoja,
- sinulla on yritystoimintaa, olet osaomistajana yrityksessä, jossa työskentelet tai harjoitat maa- tai metsätaloustoimintaa.
Päivärahaa haetaan aina jälkikäteen
Lähetä ensimmäinen hakemus LL-kassaan aikaisintaan kahden viikon ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömyytesi alkamisesta. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa takautuvasti vain kolmen kuukauden ajalta.
Toimita ensimmäisen hakemuksen liitteeksi seuraavia tietoja:
- Työsopimus, johtajasopimus, nimittämiskirja, virkamääräys tai muu vastaava asiakirja
- Lomautusilmoitus
- Työsuhteen päättymiseen liittyvä sopimus, jos sellainen on tehty.
Hakemuksen ja liitteet toimitat helpoiten LL-kassan eAsioinnissa.
Hakemuskäsittelyn nopeuttamiseksi suosittelemme lääkärijäseniä (lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit) liittämään hakemukseensa palkkalaskelmansa työttömyyttä edeltävältä 12 kuukaudelta. Näiden ammattiryhmien palkkatietoja emme saa riittävän tarkasti tulorekisteristä.
Riippuen tilanteestasi, voimme tarvita myös muita tietoja hakemuksesi käsittelemiseksi. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisätietoja.
Kun ensimmäisen kerran saat ansiopäivärahaa, päivärahan maksaminen aloitetaan vasta seitsemän arkipäivän mittaisen omavastuuajan jälkeen.
Lähetä uusi hakemus joko neljän viikon tai kuukauden välein
Hae päivärahaa uudella hakemuksella eAsioinnin kautta vähintään neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden ajalta takautuvasti niin kauan, kun työttömyytesi jatkuu.
Muista kolmen kuukauden takaraja hakuajassa.
Ilmoita muutoksista
Ilmoita LL-kassaan niistä olosuhteiden muutoksista, joilla voi olla vaikutusta saamasi etuuden määrään tai oikeuteen saada etuutta.
Lomautetulla ilmoitettavia asioita ovat esimerkiksi vuosiloman pitäminen, tehdyt työpäivät ja työtunnit, työn, yritystoiminnan tai opiskelun aloittaminen, saadut työtulot sekä sosiaalietuuksien ja eläkkeen hakeminen tai saaminen.
Tukea työllistymiseen
Tiesitkö, että ansiopäivärahalla ollessasi voit suorittaa kursseja, opiskella, harjoittaa sivutoimista tai lyhytkestoista yritystoimintaa tai työskennellä osa-aikaisesti.
Voit saada päivärahaa lomautuksen päättymiseen asti
Jos lomautus päättyy
Ilmoita lomautuksen päättymisestä viimeisimmän päivärahahakemuksen yhteydessä – ilmoita asiasta erikseen myös työvoimaviranomaiselle.
Jos pidät vuosilomaa lomautuksen aikana
Päivärahaan ei ole oikeutta kokoaikatyöstä ansaitun vuosiloman ajalta. Ilmoita vuosiloman ajankohta päivärahahakemuksessa.
Kokoaikatyöhön perustuva lomaraha ei vaikuta päivärahasi määrään, vaikka sen maksupäivä osuisi lomautusjaksolle.
Jos työ päättyy lomautuksen aikana
Ilmoita päivärahahakemuksessa, jos työantajasi irtisanoo työ- tai virkasuhteesi tai itse irtisanoudut työstäsi lomautuksen aikana. Toimita kassaan hakemuksen liitteeksi irtisanomisilmoitus ja ilmoita irtisanomisesta myös työvoimaviranomaiselle.
Oikeus irtisanomisajan palkkaan tai sitä vastaavaan korvaukseen estää ansiopäivärahan saamisen.
Huomioithan, että voit menettää ansiopäivärahaoikeuden määräaikaisesti 45 päivän ajaksi, jos itse päätät työsi lomautuksesi aikana. Työvoimaviranomainen tutkii sen, onko sinulla ollut pätevä syy irtisanoutua työstäsi.
Lomautukseen liittyvää
Lomautus voidaan toteuttaa siten, että olet kokonaan lomautettu tai lomautettu joko viikoittaista tai päivittäistä työaikaa lyhentämällä. Lomautustapa voi myös vaihdella lomautuksen aikana.
Lomautustapa ja mahdolliset ansiotulot muulta kuin omalta työnantajalta vaikuttavat siihen, kuinka ansiopäiväraha maksetaan lomautusajalta.
Kokonaan lomautettu
Päiväraha maksetaan täysimääräisenä kaikilta lomautuspäiviltä, jos olet kokonaan lomautettu kokoaikatyöstäsi.
Päiväraha maksetaan täyden päivärahan sijaan soviteltuna, jos saat lomautuksen aikana työtuloa toiselle työnantajalle tehtävästä satunnaisesta työstä tai jos saat yritystuloa.
Lue lisää sovitellusta päivärahasta.
Lomautettu viikoittaista työaikaa lyhentämällä
Päiväraha maksetaan täysimääräisenä lomautuspäiviltä, jos viikoittaista työaikaasi on lyhennetty yhdellä tai useammalla kokonaisella lomautuspäivällä. Päivärahaa ei makseta työpäiviltä.
Päivärahan maksaminen lomautuspäiviltä edellyttää sitä, että työaika on kalenteriviikon aikana enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Työajaksi katsotaan kalenteriviikon aikana tehdyt todelliset työtunnit.
Täytä päivärahahakemus aina maanantaista sunnuntaihin, kun olet lomautettu lyhennetylle työviikolle. Tieto koko kalenteriviikon työajasta on olennainen, kun tarkistamme 80 % työaikarajoitusta.
Päiväraha maksetaan täyden päivärahan sijaan soviteltuna, jos saat lomautuksen aikana työtuloa toiselle työnantajalle tehtävästä satunnaisesta työstä tai jos saat yritystuloa.
Lue lisää sovitellusta päivärahasta.
Lomautettu päivittäistä työaikaa lyhentämällä
Päiväraha maksetaan soviteltuna, jos sinut on lomautettu kokoaikatyöstäsi päivittäistä työaikaa lyhentämällä. Esimerkiksi työskentelet lomautuksen aikana kahdeksan tunnin sijaan neljä tuntia päivässä.
Päivärahan maksaminen edellyttää sitä, että työaika on sovittelujakson aikana enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Työajaksi katsotaan sovittelujaksolla maksettujen työtulojen perusteena oleva työaika.
Toimitusjohtaja, joka ei ole työsuhteessa yhtiöön, ei voi saada ansiopäivärahaa lomautuksen ajalta, koska toimitusjohtajan lomautuksen ei katsota olevan työttömyysturvalaissa tarkoitettu työsopimuslain mukainen lomautus. Tällainen tilanne on yleensä osakeyhtiön ja osuuskunnan toimitusjohtajilla, sillä he eivät ole työsuhteessa yhtiöön.
Työsuhteisille toimitusjohtajille, kuten yhdistyksen toiminnanjohtajalle, voidaan maksaa lomautusajalta ansiopäivärahaa.
Päiväraha maksetaan täyden päivärahan sijaan soviteltuna, jos sinut lomautetaan osa-aikatyöstä ja saat lomautusaikana työtuloa, vaikka tulo olisi ansaittu ennen lomautusta. Työtulo yhteensovitetaan ansiopäivärahan kanssa yleensä sen hakujakson aikana, jolloin se on maksettu.
Osa-aikatyöksi katsotaan työ- tai virkasuhteessa tehty työ, jota tehdään enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Näin ollen osa-aikatyöksi katsotaan esimerkiksi työ, jossa työsopimuksen mukainen henkilön säännöllinen työaika on enintään 32 tuntia viikossa ja alalla täysi työaika on 40 tuntia viikossa.
Lomauttaminen koskee tavallisesti vakituisessa työssä olevia henkilöitä. Määräaikaisesta työstä voidaan lomauttaa vain, jos työnantajalla on oikeus lomauttaa se vakituinen työntekijä, jonka sijaisuutta määräaikainen hoitaa. Tällaisessa tilanteessa määräaikaisesta työstään lomautettu henkilö voi saada ansiopäivärahaa.
Virkasuhteessa oleva voidaan lomauttaa, vaikka virkasuhde olisikin määräaikainen. Myös tällaisessa tilanteessa määräaikaisesta työstään lomautettu henkilö voi saada ansiopäivärahaa.
Ansiopäivärahaan voi olla oikeus myös lomautukseen rinnastettavan syyn perusteella.
Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin kun
- työnteko ja palkanmaksu keskeytetään työsopimuksessa olevan ehdon vuoksi riittävällä tarkkuudella ilmoitettuna, esimerkiksi koulujen loma-ajaksi.
- työnteko estyy työntekijästä tai työnantajasta riippumattomasta syystä ja työnantajan palkanmaksuvelvollisuus on päättynyt, esimerkiksi työpaikkaa kohdanneen tulipalon tai poikkeuksellisen luonnontapahtuman vuoksi.
- virkamies tietyissä tilanteissa pidätetään viralta.
Ansiopäivärahaoikeus voi syntyä myös työnantajan ja työntekijän välisen sopimuksen perusteella työntekijän määräaikaisesta lomauttamisesta. Edellytyksenä on, että lomauttaminen on tarpeen työnantajan toiminnan tai taloudellisen tilan vuoksi.
Lomautuksen aikana kerrytät uutta työssäoloehtoa, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 465 euroa. Työssäoloehtoon kertyy kokonainen työssäoloehtokuukausi, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 930 euroa ja puolikas työssäoloehtokuukausi, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa 465–929,99 euroa. Jos sinulle kertyy lomautuksen aikana työssäoloehtokuukausia vähintään 12 kappaletta, päivärahasi suuruus lasketaan uudelleen.
Lue lisää tilanteista, jolloin ansiopäiväraha lasketaan uudelleen.
Ansiopäivärahalaskuri
Arvioi ansiopäivärahasi laskurilla, jossa voit myös laskea työtulon tai sosiaalietuuden vaikutuksen päivärahaasi. Laskuri löytyy Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) sivuilta.
Etsitkö näitä?
Miten nopeasti hakemukseni käsitellään? Tuleeko minun toimittaa verokortti?
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät