Työttömyyden tai lomautuksen aikana
Toimi näin, jos otat vastaan yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön
- Hae päivärahaa viimeiseen työttömyyspäivään saakka. Ansiopäivärahaa ei makseta yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta.
- Ilmoita kokoaikatyön aloittamisesta viimeisimmässä päivärahahakemuksessa.
- Ilmoita kokoaikatyöstä työvoimaviranomaiselle ja pidä työnhaku voimassa ainakin viimeiseen työttömyyspäivään saakka.
- Muista liikkuvuusavustus – lisätulo sinulle, jos otat vastaan työn pitkän matkan päästä kotoasi.
Katso ohjeet, jos aloitat osa-aikaisen tai satunnaisen työn tai lyhytkestoisen kokoaikatyön.
Toimi näin, jos kokeilet yrittäjyyttä tai aloitat yritystoiminnan työttömänä
- Ilmoita yritystoiminnasta päivärahahakemuksessa sen hakemuksen yhteydessä, kun toiminta on alkanut. Ilmoita hakemuksessa toiminnan kokonaiskesto, eli alkamis- ja päättymispäivä, jos toiminta on lyhytaikaista.
- Jos yritystoiminta kestää yli kaksi viikkoa, ilmoita siitä myös työvoimaviranomaiselle.
- Yrittäjänä tehtyjä työtunteja ei tarvitse merkitä päiväkohtaisesti päivärahahakemukseen.
- Toimita selvitys yritystoiminnan tuloista LL-kassaan sen hakujakson aikana, jolloin saat tuloa.
Ilmoita LL-kassaan päivärahahakemuksesi yhteydessä, jos työttömänä tai lomautettuna saat tuloa, joka on saatu korvauksena työstä.
Työstä saatu korvaus voi olla myös jotain muuta kuin rahakorvausta, kuten luovutettu tavara tai jokin muu etu. Myös tällainen työstä saatu korvaus tulee ilmoittaa LL-kassaan.
Ilmoita LL-kassaan Suomesta tai ulkomailta hakemasi ja saamasi sosiaalietuudet ja eläkkeet.
Lisätietoa tuloista ja etuuksista, jotka vaikuttavat ansiopäivärahaan.
Toimi näin, jos aloitat opiskelun tai suoritat loppuun aiemmin aloittamiasi opintoja
- Ilmoita opiskelusta työvoimaviranomaiselle.
- Ilmoita opiskelun aloittamisesta myös LL-kassaan päivärahahakemuksen yhteydessä.
- Merkitse opiskelupäivät näkyviin päivärahahakemuksen päiväkohtaisissa selvityksissä, jos kyseessä on työvoimaviranomaisen kanssa sovittu työllistymistä edistävä palvelu.
- Sivutoimiseksi ja lyhytkestoiseksi katsottuja opintoja ei tarvitse ilmoittaa päivärahahakemuksen päiväkohtaisissa selvityksissä.
Jos haet päivärahaa työllistymistä edistävien palvelujen ajalta
- Sovi työllistymistä edistävään palveluun osallistumisesta ensin työvoimaviranomaisen kanssa. Työllistämistä edistävät palvelut ovat työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu, työnhaku- tai uravalmennus, työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta.
- Ilmoita päivärahahakemuksen päiväkohtaisissa selvityksissä mihin palveluun olet hakujakson aikana osallistunut.
- Ilmoita päivärahahakemuksessa, jos olet ollut poissa työllistymistä edistävästä palvelusta ja poissaolon syy, jos se johtuu omasta tai alle 10-vuotiaan lapsen sairaudesta, työhaastattelusta tai julkisen luottamustoimen hoitamisesta. Päivärahaa ei voida maksaa poissaolon aikana, jos poissaolo johtuu jostain muusta kuin edellä mainituista syistä. Kulukorvausta voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin olet osallistunut palveluun.
- Työvoimakoulutuksen tai omaehtoisen opiskelun aikana ei seurata yksittäisiä poissaolopäiviä, joten voit merkitä hakemukseen päiväkohtaiseen selvitykseen jokaiselle päivälle joko työvoimakoulutus tai omaehtoinen opiskelu. Merkitse kuitenkin hakemukseen näkyviin koulutuksen loma-ajat, jos olet työvoimakoulutuksessa.
Lisätietoa ansiopäivärahalla opiskelusta ja työllistymistä edistävistä palveluista.
Voit saada ansiopäivärahaa Suomesta enintään kolmen kuukauden ajan, jos työttömänä lähdet työnhakuun EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin.
Toimi näin, jos haluat lähteä työnhakumatkalle
- Ole ensin yhteydessä työvoimaviranomaiseen, joka tutkii työnhakumatkan edellytykset ja lähettää niiden täyttymisestä tiedon LL-kassaan.
- Pyydä LL-kassasta U2-lomake, mikä sinun tulee ottaa mukaan työnhakumatkalle – ilmoita lomaketta pyydettäessä, mihin maahan menet työnhakuun ja milloin.
- Rekisteröidy kohdemaassa paikalliselle työvoimaviranomaiselle seitsemän päivän kuluessa lähdöstäsi ja toimita rekisteröitymisen yhteydessä U2-lomake.
- Hae ansiopäivärahaa normaalisti koko työnhakumatkan ajan.
- Jos palaat Suomeen, ilmoittaudu työnhakijaksi kolmen kuukauden kuluessa lähdöstäsi, jotta päivärahan maksaminen voi jatkua paluusi jälkeen.
- Jos jäät kohdemaahan pidemmäksi aikaa, voidaan ansiopäivärahaa maksaa vain kolmen kuukauden ajan lähdöstäsi.
Katso myös
Ansiopäivärahan maksamiselle on enimmäisaika. Enimmäisaika on 300–500 päivää riippuen työhistoriasi pituudesta ja iästä. Ansiopäivärahan maksaminen päättyy yleensä, kun enimmäisaika tulee täyteen. Poikkeuksena ennen vuotta 1965 syntyneet henkilöt, joilla on oikeus ansiopäivärahan lisäpäiviin.
Enimmäisajan päätyttyä Kela hoitaa ja maksaa työnhakijan työttömyyskorvauksen. Korvaus maksetaan työmarkkinatukena ja sitä haetaan Kelalta.
Voit hakea päivärahaa LL-kassasta ansiopäivärahan enimmäisaikaan asti. Saat kassalta päätöksen enimmäisajan päättymisestä, jonka voit toimittaa Kelaan työmarkkinatukihakemuksesi yhteydessä.
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät