Ändringar i arbetslöshetsförmånerna från och med 1.1.2023
Lagstiftningen om arbetslöshetsförmåner ändras från och med början av 2023. Syftet med ändringarna är att underlätta verkställandet av den jämkade arbetslöshetsförmånen, främja sysselsättningsgraden för dem som fyllt 55 år och förbättra studiemöjligheterna för arbetslösa.
Du kan läsa om kommande ändringar i detta meddelande.
Rätt till tilläggsdagar
Rätten till tilläggsdagar inom utkomstskyddet för arbetslösa slopas i sin helhet från ingången av 2023 för dem som är födda 1965 och därefter. För dem som är födda 1963 och 1964 höjs dessutom den åldersgräns som möjliggör rätt till tilläggsdagar så att de som är födda 1963 kan få tilläggsdagar tidigast vid 63 års ålder och de som är födda 1964 tidigast vid 64 års ålder.
Tilläggsdagarna ersätts av en ny omställningsskyddshelhet för dem som fyllt 55 år.
Ny omställningsskyddshelhet
Den nya omställningsskyddshelheten införs vid ingången av 2023. Den är avsedd för personer som fyllt 55 år och som blivit uppsagda av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker och har varit anställda hos samma arbetsgivare i minst fem år. Den nya helheten består av omställningspenning, utbildning inom omställningsskyddet och sysselsättningsledighet.
Rätten till det nya omställningsskyddet förutsätter att man anmäler sig som arbetssökande inom 60 dagar från uppsägningen. Med uppsägningstidpunkt avses den dag då uppsägningsanmälan gjordes. Om uppsägningstiden är lång, ska man alltså anmäla sig hos arbets- och näringsbyrån redan innan arbetslösheten börjar.
Omställningsskyddet söks hos den egna arbetslöshetskassan inom tre månader från det anställningsförhållandet upphörde. Omställningspenningen motsvarar cirka en månads lön. Betalning av omställningspenning förutsätter inte arbetslöshet, och därför kan den betalas också till personer som omedelbart efter uppsägningen har sysselsatts hos en annan arbetsgivare.
Arbets- och näringsbyrån eller närings-, trafik- och miljöcentralen svarar för anskaffningen av omställningsskyddsutbildning. Deltagande i omställningsskyddsutbildning är frivilligt och kan vägras utan förlust av arbetslöshetsförmån. Omställningsskyddsutbildningen varar högst sex månader.
En person som fyllt 55 år kan utnyttja sysselsättningsledighet för att göra en bedömning av kompetens och arbetsförmåga eller inleda omställningsskyddsutbildning under uppsägningstiden. Sysselsättningsledighetens längd är 5–25 arbetsdagar beroende på uppsägningstidens längd.
Studier under arbetslöshet
Från och med 1.1.2023 görs bedömningen om studierna ska betraktas som heltidsstudier eller deltidsstudier
endast i fråga om vissa särskilt fastställda studier. Till exempel utreds inte längre hur olika korta kurser eller utbildningar påverkar rätten till utkomstskydd för arbetslösa.
Heltidsstudier som inletts under ett anställningsförhållande hindrar i fortsättningen inte att man får arbetslöshetsförmån, om arbetslösheten beror på permittering eller uppsägning på ekonomisk eller produktionsmässig grund. Studier som genomförs som en del av sysselsättningsfrämjande service påverkar inte heller rätten till arbetslöshetsförmåner.
Heltidsstudier kan fortfarande påvisas som bisyssla genom avlönat arbete eller företagsverksamhet som utförs vid sidan av studierna.
Från och med början av 2023 ska arbetssökande som fullgör frivilliga studier ansöka om fyra arbetsmöjligheter för att få arbetslöshetsförmån. Ändringen av skyldigheten att söka arbete gäller dock inte arbetssökande som inte har slutfört sådan utbildning efter grundskolan eller gymnasiet som leder till examen och ger yrkesfärdigheter.
Exceptionell bedömning av arbetstiden
När det gäller begränsningarna av arbetstiden för jämkad arbetslöshetsförmån kommer det att finnas en separat undantagsbestämmelse från och med början av 2023.
Enligt undantagsbestämmelsen kan en person som utför deltidsarbete eller tillfälligt arbete ha rätt till jämkad arbetslöshetsförmån, om hen får arbetsinkomst för ett arbete vars art och omständigheter gör det möjligt att dra slutsatsen att det inte är fråga om ett sådant arbete där arbetstiden överstiger 80 procent av den maximiarbetstid för heltidsanställda som tillämpas inom branschen.
Undantagsbestämmelsen kan bli tillämplig t.ex. i en situation där arbetstagaren utför deltidsarbete eller tillfälligt arbete under arbetstidsgränsen på 80 procent, men arbetsgivaren inte kan övervaka den utförda arbetstiden.
Arbetstidsgranskning när den dagliga arbetstiden har förkortats
Arbetstidsgranskningsperioden är från och med början av 2023 en jämkningsperiod i stället för en kalendervecka, när personens dagliga arbetstid har förkortats på grund av permittering eller en orsak som kan jämställas med permittering eller när personens arbete är förhindrat på grund av en sådan stridsåtgärd som inte är beroende av personens arbetsvillkor eller arbetsförhållanden.
Arbetsinkomst som betalats för en intjänandeperiod som överstiger en månad
Från ingången av 2023 begränsas fördelningen av arbetsinkomster som betalats för en längre intjänandeperiod än en månad på flera jämkningsperioder endast till sådana situationer där arbetsgivaren har avvikit från den normala lönebetalningsperioden. Arbetsinkomsterna och den arbetstid som ligger till grund för dem fördelas på flera jämkningsperioder t.ex. i en situation där en deltidsanställd med månadslön undantagsvis får två månaders lön på en gång.
Särskild jämkningsperiod
Sedan 11.5.2020 har man genom lag tillfälligt avstått från den särskilda jämkningsperioden för jämkad arbetslöshetsförmån och den kalkylerade lönen i anslutning till den.
Från början av 2023 slopas permanent den särskilda jämkningsperioden för jämkad arbetslöshetsförmån och den kalkylerade lönen i anslutning till den.
Avstående från jämkade upphovsrättsersättningar
Upphovsrättsersättningar beaktas inte längre som jämkad inkomst från och med början av 2023.