Työskentely ansiopäivärahalla
Osa-aikatyön, satunnaisen työn tai lyhytkestoisen enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta voi saada ansiopäivärahaa. Ansiopäiväraha maksetaan täyden päivärahan sijaan soviteltuna, jos saat hakujakson aikana palkkaa osa-aikaisesta tai lyhytkestoisesta työstä. Jokainen ansaittu euro vähentää päivärahaa 50 sentillä.
Soviteltua ansiopäivärahaa maksetaan myös silloin, kun sinut on lomautettu kokoaikatyöstäsi päivittäistä työaikaa lyhentämällä tai saat yritystuloa tai muuta ansiotuloa, joka on saatu korvauksena työstä.
Palkka tai muu työstä ansaittu tulo vähentää yleensä sen hakujakson päivärahaa, jonka aikana se on maksettu.
Ansiopäivärahalaskuri
Arvioi ansiopäivärahasi laskurilla, jossa voit myös laskea työtulon tai sosiaalietuuden vaikutuksen päivärahaasi. Laskuri löytyy Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) sivuilta.
Kun aloitat osa-aikaisen työn
Hyvä huomioida ainakin nämä
Tutustu tähän sivustoon, jossa kerrotaan tarkemmin millainen työ katsotaan osa-aikatyöksi ja muun muassa se, missä tilanteissa päivärahaa ei voida maksaa osa-aikatyön ajalta.
Osa-aikaisen ja keikkatyön tekeminen kannattaa! Tulot nousevat, koska päivärahaa vähentää yleensä vain puolet työtulosta.
Hyvä huomioida ainakin nämä
- Hae päivärahaa LL-kassan eAsioinnin kautta joko neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden jaksoissa riippuen palkanmaksujaksostasi. Muista kolmen kuukauden takaraja hakuajassa.
- Ilmoita työpäivät ja työtunnit päivärahahakemuksen päiväkohtaisessa selvityksessä – myös silloin, kun palkkaa ei hakujakson aikana ole maksettu.
- Ilmoita työn aloittamisesta työvoimaviranomaiselle.
- Toimita kassaan osa-aikatyötä koskeva työsopimus tai vastaava asiakirja työn alkaessa.
- Muista hakea liikkuvuusavustusta, jos otat vastaan sellaisen työn, joka sijaitsee kaukana kodistasi.
- Sovitellun päivärahan maksaminen kuluttaa hitaammin ansiopäivärahan enimmäisaikaa.
- Ansiopäivärahan suuruus voidaan laskea uudelleen osa-aikatyön palkkojen perusteella ja uusi seitsemän päivän omavastuuaika voi tulla otettavaksi, jos teet osa-aikatyötä pidempään.
Usein kysyttyä sovitellusta päivärahasta
Osa-aikatyöksi katsotaan työ- tai virkasuhteessa tehty työ, jota tehdään enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Työaikaa verrataan joko työehtosopimuksen mukaiseen täyteen työaikaan tai jos työehtosopimusta ei ole, niin käytetään työaikalain mukaista työaikaa (8 h / pv ja 40 h / viikko).
Esimerkki: Jos alan enimmäistyöaika on 40 tuntia viikossa, katsotaan osa-aikatyöksi sellainen työ, jota tehdään enintään 32 tuntia viikossa.
Työaika lyhentynyt omasta aloitteesta
Soviteltuun ansiopäivärahaan ei ole oikeutta osa-aikatyön ajalta, jos olet omasta aloitteestasi tai yhdessä sopimalla työnantajan kanssa lyhentänyt työaikaasi. Voit saada soviteltua päivärahaa silloin, jos sinut on kokoaikatyöstä osa-aikaistettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuen tai otat työttömänä tai lomautettuna vastaan osa-aikaisen työn.
Työantaja ei voi valvoa työntekijän työaikaa
Soviteltuun ansiopäivärahaan ei ole oikeutta osa-aikatyön ajalta, jos työnantaja ei voi luotettavasti valvoa työntekijän työaikaa. Sovitellun päivärahan maksaminen on sidottu tehtyyn työaikaan, joten työnantajan tulee voida osoittaa, että työtä tehdään osa-aikaisesti kokoaikaisen työn sijaan.
Työaika ylittää 80 % alan enimmäistyöajasta
Soviteltua päivärahaa ei voida maksaa, jos työaika, jonka perusteella palkka maksetaan, ylittää 80 % alan enimmäistyöajasta. Työajan tarkastelussa otetaan ensin huomioon työ- tai virkasopimuksessa mainittu säännöllinen työaika ja sovittelun päivärahan maksamisessa työaikaa tarkastellaan sovittelujaksoittain joko kuukauden tai neljän kalenteriviikon jaksoissa.
Jos ansiot ovat suuremmat kuin ansiopäivärahan perustepalkka
Sovitellun ansiopäivärahan määrällä on päivärahan perusteena olevaan palkkaan sidottu enimmäismäärä. Soviteltua päivärahaa ei voida maksaa, jos tulot kuukaudessa ovat suuremmat, kuin tulot, joiden perusteella ansiopäiväraha on laskettu.
Yleensä työ- tai virkasuhteesta ansaittu palkkatulo vaikuttaa kokonaisuudessaan sen hakujakson aikana, jolloin se on maksettu riippumatta siitä, miltä ajalta tulo on ansaittu.
Jos kuitenkin palkkatulo on ansaittu useammalta kuin yhdeltä kuukaudelta ja työnantaja on poikennut tavanomaisesta palkanmaksujaksosta, voidaan palkka laittaa vaikuttamaan maksukuukaudelle ja yhtä monelle sitä seuraavalle kuukaudelle kuin miten monelta kuukaudelta palkkaa on kerralla maksettu.
Yritystulo tai muu kuin työ- tai virkasuhteessa ansaittu tulo vaikuttaa aina kokonaisuudessaan sen hakujakson aikana, jolloin se on maksettu riippumatta siitä, miltä ajalta tulo on ansaittu.
Soviteltua päivärahaa ei voida maksaa, jos työaika, jonka perusteella palkka maksetaan, ylittää 80 % alan enimmäistyöajasta.
Ennen kuin soviteltua päivärahaa voidaan alkaa maksamaan, tarkistetaan ensin työ- tai virkasopimuksessa mainittu säännöllinen työaika.
Tämän jälkeen työaikaa tarkastellaan hakujaksoittain joko kuukauden tai neljän kalenteriviikon jaksoissa silloin, kun soviteltua päivärahaa maksetaan osa-aikatyön, enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön tai satunnaisen keikkatyön osalta.
Tehty työaika ja palkka huomioidaan palkan maksuajankohdan perusteella.
Tämä tarkoittaa sitä, jos esimerkiksi työ on tehty tammikuussa 2024, mutta palkka maksetaan helmikuussa 2024, huomioidaan työaika ja myös palkka vasta helmikuun ansiopäivärahaoikeutta tutkittaessa.
Helpoiten arvioit ansiopäivärahasi suuruuden käyttämällä päivärahalaskuria (tyj.fi). Jos saat jo ansiopäivärahaa ja haluat arvioida työtulon tai sosiaalietuuden vaikutuksen päivärahaasi, valitse laskurista Työtulon vaikutus päivärahaan (tyj.fi).
Sovitellun päivärahan maksamisessa on viisi laskentasääntöä:
- Pääsääntö on se, että puolet tulosta vähentää päivärahasi määrää, eli jokainen ansaittu euro vähentää päivärahaa 50 sentillä.
- Sovitellun ansiopäivärahan määrällä on päivärahan perusteena olevaan palkkaan sidottu enimmäismäärä. Se tarkoittaa sitä, että soviteltu päiväraha yhdessä työtulon kanssa voi olla enintään ansiopäivärahan perusteena olevan palkan suuruinen (päivärahan perusteena olevan palkan suuruuden näet ensimmäisestä ansiopäivärahapäätöksestäsi).
- Jos sovitellun päivärahan ja työtulon yhteissumma ylittää päivärahasi perustepalkan, ei päivärahaa jää tältä hakujaksolta maksettavaksi.
- Soviteltua päivärahaa maksetaan aina vähintään niin paljon kuin sinulla olisi oikeus saada peruspäivärahaa.
- Päivärahaa ei voida kuitenkaan maksaa silloin, kun maksettava määrä olisi pienempi kuin 50 % peruspäivärahasta.
Jos ansiopäiväraha maksetaan alennettuna, voi soviteltu ansiopäiväraha yhdessä työtulon kanssa nousta sovittelujakson aikana määrään, joka alennettuna ansiopäivärahana muutoin voitaisiin maksaa.
Ansiopäivärahan enimmäisaikalaskuria kerryttää jokainen maksettu täysi ansiopäiväraha yhdellä päivällä.
Silloin kun ansiopäiväraha maksetaan soviteltuna, kuluu ansiopäivärahapäivät yleensä hieman hitaammin.
Soviteltua päivärahaa maksettaessa enimmäislaskuri kertyy suhteessa maksettuun määrään.
Jos saat korotettua ansio-osaa työllistymistä edistävän palvelun ajalta, ja sinulle maksetaan päiväraha soviteltuna, kerryttää kuitenkin jokainen maksettu päivä korotetun ansio-osan enimmäisaikaa.
Osa-aikatyön aikana kerrytät uutta työssäoloehtoa, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 465 euroa. Työssäoloehtoon kertyy kokonainen työssäoloehtokuukausi, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 930 euroa ja puolikas työssäoloehtokuukausi, jos saat kalenterikuukauden aikana palkkaa 465–929,99 euroa. Jos sinulle kertyy osa-aikatyön aikana työssäoloehtokuukausia vähintään 12 kappaletta, päivärahasi suuruus lasketaan uudelleen.
Lue lisää tilanteista, jolloin ansiopäiväraha lasketaan uudelleen.
Vastasiko tämä sivu kysymykseesi?
Vapaamuotoinen palaute
"*" näyttää pakolliset kentät